English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

📚📖 OKO DO SVĚTA míří do Krnova 📖📚


📚📖 OKO DO SVĚTA míří do Krnova 📖📚

V loňském roce se k nám dostala nabídka, která nepříchází každý den a rozhodně se neodmítá! 😊 Nakladatelství Baobab slaví v letošním roce své 25. výročí a v rámci oslav přivedlo do České republiky projekt Oko do světa – festival, který představuje autory výjimečných obrazových knih pro děti. Osm dvojic tvůrců z několika zemí Evropy míří do knihoven, galerií a knihkupectví po celé České republice a pro nás je obrovskou radostí a ctí, že Krnov může být jedním z míst, kde se tento malý festival uskuteční. Buďte u toho s námi a vydejte se na setkání s knihami, které výtvarně, graficky i literárně vystupují z řady 😊📚

A na koho se můžeme v rámci festivalu u nás těšit? Především přivítáme francouzského spisovatele a ilustrátora Bernarda Grangera, který vydává své knihy pod pseudonymem Blexbolex a propojuje v nich staré tiskařské metody s novými formami a technikami. Dává tak vzniknout osobitému a charakteristickému stylu, který vtiskl do mnoha svých knih pro děti a dospělé. Jeho Album lidí bylo v roce 2009 oceněno na veletrhu v Lipsku cenou Nejkrásnější kniha světa. Kniha Roční období potom získala v roce 2010 Cenu německých knihkupců.

Společně s Blexbolexem do Krnova přijedou i zakladatelé nakladatelství Baobab manželé Juraj a Tereza Horváthovi. Kromě toho, že se věnují práci pro nakladatelství, jsou také sami kulturně, kreativně a literárně činní. Tereza Horváthová píše knihy pro děti, nárazově překládá a píše filmové scénáře. Za svou knihu Modrý tygr získala cenu Zlatá stuha a vznikl podle ní také film v režii Petra Oukropce. V roce 2011 vymyslela a zorganizovala Tabook – mezinárodní festival malých nakladatelů. Juraj Horváth se mimo práci v nakladatelství věnuje kresbě, grafice, grafickému designu a ilustraci. Stojí za pouličním projektem POPROSVET a jako grafik a ilustrátor pracuje pro Argo, Labyrint, Torst nebo Triádu. Od roku 2003 je vedoucím ateliéru ilustrace a grafiky na pražském UMPRUM a připravuje výtvarnou část mezinárodního festivalu Tabook. Za knihu Příběhy z Parní lázně získal v roce 2001 na Lipském knižním veletrhu cenu Nejkrásnější kniha světa.

S touto trojicí nás potom čekají dva intenzivní červnové dny ve Smetanových sadech (budeme doufat, že nám to počasí dovolí! 😁).

V pondělí 17. 6. budeme představovat samotný festival Oko do světa a v dopoledních hodinách budou na žáky základních a středních škol čekat nejen setkání s autory, ale také výtvarné dílny, ve kterých si budou moci vyzkoušet jejich metody práce a na chvíli se tak vžít do kůže výtvarníků a ilustrátorů.

Podvečer potom přinese otevřenou dílnu francouzského ilustrátora Blexbolexe, do které se může zapojit kdokoliv, kdo půjde zrovna kolem. Den zakončíme společným piknikem s Blexbolexem, Jurajem a Terezou Horváthovými, nakladatelstvím Baobab a těmi nejlepšími knihami pro děti z celého světa. Těšit se můžete také na moderovaný rozhovor, který přiblíží Blexbolexovu práci a techniky, kterými dává vzniknout mimořádným obrazům a jedinečným knihám. Bojíte se jazykové bariéry? Není třeba, vše bude tlumočeno z francouzštiny 🙂

Tato příležitost se nenaskytuje často a proto byste si neměli nechat ujít setkání s naší vzácnou a milou návštěvou a Okem do světa. Veřejná dílna a setkání s autory se uskuteční v pondělí 17. 6. 2024 od 17.30 hod. ve Smetanových sadech.

Těšíme se na vás! 😊

 

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist