English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

Spisovatelé do knihoven zamíří také do Krnova


Víte, co se stane, když své síly spojí Asociace spisovatelů a české knihovny? Vznikne úspěšný projekt Spisovatelé do knihoven, který v letošním roce odstartuje svůj čtvrtý ročník. Jsme nesmírně rádi, že můžeme být opět jeho součástí a nabídnout vám tak kontakt se současnou českou literaturou během jednoho roku v deseti různých podobách.

Projekt má velmi jednoduchou myšlenku – propagovat současnou českou literaturu a ukázat, že tvorba našich autorů má čtenářům co nabídnout. Deset zapojených knihoven v České republice navštíví během deseti měsíců deset současných autorů s deseti autorskými čteními. Jednoduchou matematikou je to sto autorských čtení v celém projektu a právě jedna desetina z nich proběhne v krnovské knihovně.

Jsme si vědomi, že rok 2021 bude plný výzev, přesto budeme doufat, že projekt bude moct proběhnout tak, jak je naplánován – naživo a zblízka. Pokud to epidemiologická situace nedovolí, nabídneme vám setkání se spisovateli online, tak nás v tom nenechejte samotné :)

Držte nám palce a hlavně, přijďte se na čtení podívat a podpořte autory i naši knihovnu.

Celý projekt odstartuje v naší knihovně ve čtvrtek 21. ledna 2020 / 18.00 dramaturgyně, publicistka, literární kritička a scenáristka Klára Vlasáková, které v loňském roce vyšel románový debut Praskliny.

 

Termíny autorských čtení projektu Spisovatelé do knihoven v Městské knihovně Krnov

21. ledna 2021 / Klára Vlasáková

Dramaturgyně, publicistka, literární kritička a scenáristka. Autorsky spolupracuje s Českou televizí a Českým rozhlasem, pro které píše hry a dramatizované četby na pokračování. V roce 2020 jí vyšel románový debut Praskliny.

25. února 2021 / Sylva Fischerová

Básnířka, esejistka, prozaička a filoložka je autorkou jedenácti básnických sbírek, píše ale také povídky, romány a knihy pro děti. Na Karlově univerzitě přednáší starou řeckou literaturu, náboženství a filosofii.

18. března 2021 / Viktorie Hanišová

Překladatelka a spisovatelka se profesně věnuje výuce jazyků. Spisovatelsky debutovala v roce 2015 románem Anežka, která byla prvním dílem volné trilogie o mateřství a traumatech. Poslední knihou je povídkový soubor Dlouhá trať z roku 2020.

15. dubna 2021 / Anna Beata Háblová

Česká architektka, urbanistka, teoretička a básnířka je nositelkou řady ocenění v oblasti architektury. Publikovala několik básnických sbírek, vydala komiksovo – vědeckou knihu Města zdí a fejetony o architektuře a urbanismu přispívá do vysílání ČRo Vltava. V loňském roce jí vyšla básnická sbírka O mé závislosti nikomu neříkej.

13. května 2021 / Radek Štěpánek

Básník, redaktor a rybář vydal osm básnických sbírek, přičemž poslední z nich vyšla v roce 2020. Pořádá setkání básníků v Netolicích a na zámku Kratochvíle. S literaturou je spjat i jeho profesní život – pracuje v brněnském nakladatelství Host.

3. června 2021 / Vráťa Kadlec

Jeden z předních českých překladatelů dětské literatury. Za svůj literární debut Hranice lesa si v roce 2020 vysloužil Magnesiu Literu v kategorii Objev roku.

16. / 23. Září 2021 (termín bude upřesněn) / Bianca Bellová

Spisovatelka a překladatelka debutovala v roce 2009 knihou Sentimentální román. V roce 2016 vyšla její nejúspěšnější kniha, román Jezero, za který získala titul Kniha roku Magnesia Litera i Cenu Evropské unie za literaturu. Román se dočkal svého překladu v osmnácti dalších zemích.

7. října 2021 / Viktor Špaček

Básník, prozaik a výtvarník. První sbírku básní publikoval v roce 2007. Jeho básně vyšly ve francouzštině, angličtině a italštině. Jsou zastoupeny v mnoha básnických antologiích – italských, anglických a českých. Pracuje jako návrhář, knihovník, kurátor a lektor tvůrčího psaní.

18. listopadu 2021 / Luboš Svoboda

Za svou básnickou sbírku Vypadáme, že máváme byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Momentálně vedet nakladatelství Lačnit Press a působí také jako hudebník. Aktuálně připravuje k vydání další básnickou sbírku.

7. prosince 2021 / Lidmila Kábrtová

Prozaička, která je autorkou několika rozhlasových her v projektu Minutové hry ČRo 3 – Vltava. Podílela se i na řadě povídkových sbírek. Knižně debutovala experimentální prózou Koho vypijou lišky. Za knihu Místa ve tmě získala v roce 2019 Výroční cenu Nadace Českého literární fondu.

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist