English info
-

Kalendář akcí

Náš facebook
Náš RSS kanál
Ptejte se knihovny

BŘEZEN - MĚSÍC ČTENÁŘŮ


První březnové pondělí se bude na pobočce Jiráskova podávat čaj - konkrétně Odpolední čaj s knihou, což je pravidelné setkávání seniorů, kteří navštěvují pobočku v Jiráskově ulici. Kde jinde než právě v knihovně si můžete vychutnat výborný čaj ochucený dobrou konverzací o literatuře, četbě
a nejoblíbenějších knihách.

Hned první březnový týden přijede svou nejnovější knihu představit Pavel Hénik. Spisovatel původem z Krnova, který v současné době působí jako vedoucí scénického provozu České televize, má za sebou prozatím dva romány, přitom oba dva jsou satirou současné společnosti. V prvotině Manekýni se podíval na zoubek povrchnímu módnímu průmyslu, v loni vydané knize KORPORAC€ se zase prostřednictvím thrilleru vrhnul do světa nadnárodních korporací.

Také v březnu pokračuje projekt Spisovatelé do knihoven. Tentokrát nás navštíví stálice českého literárního světa Markéta Hejkalová. Ta od svého debutu v roce 1988 stihla napsat osm románů, tři knihy faktu a hned několik povídek a novel. Hrdinkami jejích románů jako Kouzelník z Pekingu, Vždycky jedna noc nebo Rudé paprsky severního slunce bývají ženy nucené protloukat se životem mimo svou rodnou zem v příbězích, které od milostného příběhu snadno sklouznou až k detektivce nebo thrilleru. Kromě psaní knih se Markéta Hejkalová věnuje i literárnímu překladu z finštiny, v repertoáru má knihy autorů jako je Mika Waltari nebo Arto Paasilinna.

V pátek třináctého vstoupí stále oblíbenější akce knihovny Noc deskových her do svého šestého ročníku a všichni malí i velcí hráči si budou moci společně zahrát moderní deskové hry nejrůznějších žánrů a náročností. Vezměte kamarády, drahé polovičky, rodiče i prarodiče a přijďte si užít trošku toho zdravého zápolení. Jak už je na noci deskových her zvykem, hrajeme od soumraku do svítání a hlavně bez přestání. Abychom ten další ročník pořádně oslavili, tak součástí březnové Noci deskových her bude turnaj ve velmi jednoduché, ale za to svižné hře Splendor. Všichni účastníci se tak budou moci utkat o zajímavé ceny. Noc deskových her začíná v 19.00 hod., samotný turnaj potom o hodinu později, ovšem je nutné, aby se zájemci o turnaj přišli zaregistrovat už v 19.30.

Dokument V síti Barbory Chalupové a Víta Klusáka spustil v loňském roce lavinu zájmu o bezpečnosti dětí na internetu. Snímek cílí především na rodiče, kteří by měli mít aspoň nějakou představu o tom, kde a jak se jejich děti na síti pohybují. Zveme proto všechny rodiče na besedu s jednou z představitelek „dvanáctiletých obětí“ Terezou Těžkou, která snímek představí a podělí se s námi o pocity ze životní zkoušky, kterou vědomě a dobrovolně podstoupila. Jiný pohled naopak nabídne maminka Terezy, která se podělí o pocity rodiče, jehož dítěti musela být v nelehké životní situaci oporou.

Pomyslný střed měsíce bude opět v knihovně patřit všem dětem a jejich rodičům. Čeká na ně totiž další pokračování oblíbeného Počteníčka pro nejmenší, které pro ně chystáme v rámci projektu Bookstart – s knížkou do života. V březnu se z knihovny stane mraveniště, ve kterém se bude pořádně pracovat, a můžete se spolehnout, že pro děti a rodiče to bude pravá mravenčí práce. Nebudou chybět ale ani již tradiční básničkové a říkadlové rozcvičky a také hry s pohybem. Do toho stačí připočíst výběr těch nejlepších knih pro děti, přátelské a přirozeně rozvíjející prostředí, didaktické hračky a spoustu kamarádů, dětí a rodičů k poznávání. To rozhodně zní jako skvěle strávené dopoledne, co myslíte?

Nebyl by to měsíc v knihovně, kdyby chyběla cestopisná přednáška. Tentokrát se u nás zastaví cestovatel Petr Nazarov, který bude vyprávět o svých zážitcích ze země ovcí a hobitů – z Nového Zélandu. V zemi Aotearoa, jak Zélandu přezdívají Maorové, strávil celkem dva roky a za tu dobu nasbíral dostatek informací, aby je mohl předávat dál, jak už dokázal v nedávno vydané knize Kia Ora E Hoa.

Tradičně Březen – měsíc čtenářů uzavírá Noc s Andersenem. Výjimkou nebude ani její 19. ročník, kterým si s dětmi připomeneme 200. výročí narození Boženy Němcové. Je jedno, jestli jsme děti nebo dospělí. Její pohádky známe zkrátka všichni. Zveme všechny děti, které chtějí zažít noční dobrodružství v knihovně. Čekají vás ty nejznámější pohádky, které si budete moci navíc sami prožít a nahlédnout do naší literární historie. Všichni zájemci si mohou přihlášku vyzvednout v oddělení pro děti a mládež na Soukenické ulici a také na pobočce Jiráskova.

Těšíme se na viděnou v knihovně!

 

O knihovně

Naše oddělení

Jste tady poprvé?

Fotogalerie

TOPlist